‘Er moet altijd plek of zorg zijn voor meest kwetsbaren’
- 3 april 2024
Het aantal ouderen dat verpleeghuiszorg nodig heeft, loopt de komende jaren hard op. “Een deel van de verpleeghuiszorg kan thuis gegeven worden, maar niet ten koste van alles. Er moet altijd plek of zorg zijn voor de meest kwetsbaren. Een nieuw kabinet moet dus flink investeren in de wijkverpleging én in ouderenhuisvesting,” stelt V&VN-voorzitter Bianca Buurman.
Het recente rapport van ABF Research staat vol keiharde cijfers over onze rap ouder wordende samenleving. Zo’n driekwart van de 100.000 ouderen die verpleeghuiszorg nodig hebben, kunnen de komende decennia niet in een verpleeghuis terecht, staat er te lezen. Zij zullen langer thuis moeten wonen.
De meeste mensen willen ook thuis blijven wonen. Maar door toenemende vergrijzing en de verplaatsing van ziekenhuiszorg naar thuis zal de vraag naar wijkverpleging enorm toenemen. Nieuw is verpleeghuiszorg thuis. Nu al krijgen tienduizenden ouderen zo hulp van wijkverpleegkundigen, verzorgenden en helpenden bij het opstaan, dagelijkse zorg, dagbesteding of huishoudelijke hulp in plaats van in het verpleeghuis. En die vraag zal explosief toenemen, zowel kwantitatief als kwalitatief.
Collegegeld afschaffen
Meer wijkverpleegkundigen en –verzorgenden komen er echter alleen als een nieuw kabinet fors investeert en het vak aantrekkelijker maakt, zodat mensen er ook willen blijven werken. Schaf daarom het collegegeld voor zorgopleidingen af, begeleid jongeren in het begin van hun carrière goed en zorg dat zij minder tijd kwijt zijn aan administratie. En geef de zorgprofessional voldoende tijd en middelen om zich te blijven scholen in bijvoorbeeld het geven van zorg in steeds complexere situaties thuis.
De wijkverpleging krijgt in de ouder wordende samenleving duidelijk een steeds belangrijkere rol die meer coördinerend is. Ze doet haar werk met anderen. Met collega’s uit het team en met andere professionals rond een cliënt, zoals de huisarts, de specialisten en de gemeente. De wijkverpleegkundige moet de ruimte krijgen om te kijken wie er allemaal in het netwerk van de cliënt zou kunnen worden ingezet om te helpen. En of de cliënt nog vaardigheden kunnen worden aangeleerd in plaats van dat het voor ze wordt gedaan. Zelfredzaam zijn is iets wat mensen zelf ook graag willen.
Minder spoedopnames
Uiteindelijk is het streven dat de collega’s in de wijk de mogelijkheid krijgen om preventief te werken. Dat ze signaleren wat ze nú kunnen doen om latere zorgvragen te voorkomen. Meer collega’s in de wijk zullen zorgen voor minder spoedopnames in de ziekenhuizen en latere opnames in het verpleeghuis.
Maar thuis blijven wonen moet niet ten koste van alles het doel zijn. V&VN vindt dat er altijd een plek of zorg moet zijn voor de meest kwetsbare patiënten in onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan mensen met vergevorderde dementie. Daarom zal het kabinet óók moeten investeren in het bouwen van huisvesting voor deze groepen. Want niemand wil dat zijn vader of moeder die echt niet meer thuis kan wonen, lang moet wachten op een plek in een verpleeghuis. We moeten toe naar een meer zorgzame samenleving.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.