Sciencefiction? Nee, de nabije toekomst!
- 30 juni 2023
- Blog/Vlog
- V&VN Algemeen
Dat de zorg gaat veranderen, is een feit. De zorg wordt zwaarder en er is minder personeel. Daar moeten we iets mee. Gelukkig komen er steeds meer innovatieve hulpmiddelen op de markt om de zorg te ondersteunen en makkelijker te maken.
Al deze vernieuwingen en veranderingen vragen wel wat van de zorgmedewerkers. Zij moeten meegaan in een veranderproces. Dit is vaak lastig gebleken. Daarom is binnen onze stichting Zorggroep Elde Maasduinen op twee locaties de functie ‘Expert Innovatie’ in het leven geroepen.
Als verzorgende IG ben ik er trots op dat ik deze rol op me mag nemen. Mijn collega en ik zijn hierin het aanspreekpunt voor het hele huis. We volgen ook een opleiding om te leren hoe wij innovatie goed kunnen toepassen en collega’s kunnen begeleiden in veranderprocessen. Zo begeleid ik collega's in het anders denken en voorbereiden op de toekomst. Dit kan op technologisch gebied zijn, maar ook op sociaal gebied.
Innovatie is ook bestaande processen onder de loep nemen en hiermee stoppen als deze niet blijken te werken of overbodig zijn
Innovatie is niet alleen maar vernieuwen, maar ook bestaande processen onder de loep nemen en hiermee stoppen als deze niet blijken te werken of overbodig zijn. Als verzorgende IG was ik voorheen snel geneigd om steeds vooral naar hulpmiddelen te zoeken. Wat ik nu heb geleerd, is dat ook het belangrijk is om eerst op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Waardoor komt het bijvoorbeeld dat iemand steeds valt? Dit kan een simpele oorzaak hebben die makkelijk op te lossen is. Voorbeeld: een bewoner valt steeds als hij een nieuwe film wil opzetten. Nu is dat zo georganiseerd dat hij dit spraakgericht kan doen, waardoor hij niet op hoeft te staan. Hierdoor valt hij veel minder en kan hij langer zelfstandiger blijven.
Maar natuurlijk is innovatie ook het toepassen van nieuwe technieken. Wat we op dit moment aan het implementeren zijn, is asset tracking. Veel tijd gaat nu verloren aan het zoeken naar bepaalde hulpmiddelen. Een bloeddrukmeter wordt bijvoorbeeld door meerdere collega’s op een afdeling gebruikt. Door deze te voorzien van een slimme ‘tag’ kan iedere collega via een app precies zien in welke ruimte of kamer bloeddrukmeter ligt.
Ook wordt er al gewerkt met ‘slim incontinentiemateriaal’ en een zorghorloge. Verder zijn er binnen onze stichting pilots met een emotie-intelligente robot genaamd Sara. Deze robot herkent stress bij bewoners door slimme sensoren in sokken. Deze sensoren registreren de hartslag, huidgeleiding en activiteit. Hierop kan Sara vervolgens reageren op een manier die bij de bewoner past.
Ik vind al deze ontwikkelingen een mooie uitdaging, maar voor de bewoners zal het wennen zijn. Sommigen zullen er niet voor open staan omdat ze liever willen dat wij als verzorgenden blijven komen. Anderen vinden het juist fijn dat ze door innovatieve hulpmiddelen langer zelfstandiger kunnen zijn.
Het klinkt als sciencefiction, maar het is de nabije toekomst!
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.