BiliCocoon Bag maakt thuisbehandeling baby's mogelijk

  • 16 oktober 2023
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN3 2023 Zorginnovaties Bilicocoon
Foto © AdQuipment medical

Verzorgenden en verpleegkundigen lopen regelmatig tegen zaken aan die het comfort van een patiënt te veel beperken. De frustratie daarover kan leiden tot (het invoeren van) slimme zorginnovaties. In deel 2 van een serie inspirerende voorbeelden: baby's met geelzucht kunnen sneller naar huis dankzij een lichtgevend slaapzakje.

Wat? De BiliCocoon Bag. Hiermee kunnen ouders hun baby met geelzucht thuis behandelen. Bij geelzucht heeft de baby een te hoog gehalte aan bilirubine, een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen.

Voor wie? Baby’s die na minimaal 37 weken zijn geboren.

Waarom? Normaal ondergaan patiëntjes deze behandeling in een couveuse en kunnen ouders ze niet te lang knuffelen. Nu kan het kind gelijk mee naar huis en mogen ouders hun baby gewoon vasthouden terwijl die deze fototherapie ondergaat.

“Het heeft me anderhalf jaar gekost voordat we de BiliCocoon Bag konden aanschaffen”, vertelt Sanne Scheepens, neonatologieverpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij heeft dit project vanuit verpleegkundig leiderschap getrokken, in het belang van de patiëntjes. “Dankzij dit product hoeven baby’s niet te worden opgenomen, maar kunnen ze de fototherapie thuis volgen. Alleen: geen ziekenhuisopname betekent ook geen inkomsten, en daarom was vooral het management terughoudend. Uiteindelijk gaf de doorslag dat nu op de couveuse-afdeling plekken over blijven voor baby’s die de ziekenhuiszorg echt nodig hebben.

“Het is moeilijk om ouders het slechte nieuws te brengen dat hun kind geelzucht heeft. Ze zien hun kraamweek in duigen vallen. Dan is het heel fijn dat je vervolgens kunt zeggen dat ze de behandeling thuis kunnen uitvoeren.

“We laten ze een filmpje zien dat uitlegt hoe het slaapzakje werkt en dan kunnen ze zelf aan de slag. Bij die gesprekken zijn al de nodige kraamtranen gevallen, het is voor veel ouders een enorme opluchting dat deze mogelijkheid er is. Na 24 tot 28 uur is de behandeling alweer klaar.

“In 2021 heb ik met dit project de derde plaats behaald in de verkiezing VGZ Zinnige Zorg Award. Een enorme eer, zeker met zo’n kleine patiëntengroep. Mijn doel is nu dat meer ziekenhuizen in het land deze slaapzakjes zullen aanschaffen en dat verzekeraars dit product gaan vergoeden. Want alle ouders en pasgeboren baby’s verdienen de mogelijkheid van deze behandeling.”

Bron: V&VN Magazine 3-2023 | Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: AdQuipment medical

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)