In Twente regelt de wijkverpleegkundige de Wmo - hulp voor ouderen

  • 23 augustus 2022
  • Nieuwsbericht
  • Wijkverpleegkundigen

Uiteindelijk beslist de consulent van de gemeente nog altijd of een inwoner ook daadwerkelijk een Wmo - indicatie krijgt. 

Huisbezoeken
Uit een kleinschalig experiment in de wijk Enschede - Zuid blijkt dat het gemeenten geld kan besparen als wijkverpleegkundigen de Wmo - indicatie regelen voor kwetsbare ouderen. 'De gemeente realiseert met deze pilot een besparing op de inzet van Wmo - consulenten', zo staat in de handreiking die is opgesteld na afloop van het door VWS gefinancierde experiment. 'Per situatie werden 1 tot 2 uren bespaard op huisbezoeken, reistijd en telefonische consulten door de Wmo - consulent.'

Over de vloer
De werkwijze werd in 2021 drie maanden lang uitgeprobeerd bij 13 kwetsbare oudere inwoners van de wijk Enschede - Zuid. Deze inwoners vonden het prettig om de Wmo - aanvraag te kunnen regelen via een vertrouwde hulpverlener die toch al vaak over de vloer komt. 'Ander groot voordeel is dat inwoners de hulp die ze nodig hebben sneller krijgen', zegt Elise Hol, programmamanager van het 'integrale - zorg - programma' Twentse Koers waar dit project deel van uitmaakt. 'Loopt de Wmo - aanvraag via gemeenten, dan duurt het doorgaans 6 tot 8 werken. Nu kan het in een paar dagen zijn geregeld'. 

Kijk hier voor meer informatie.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)