Artikelen

Ambassadeurs maken wijkverpleging zichtbaar

Op dinsdag 27 juni hebben 14 wijkverpleegkundigen en een casemanager dementie het ambassadeurstraject voor de wijkverpleging afgerond. De vierde lichting ambassadeurs ontving het certificaat uit handen van Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Om te zorgen dat wijkverpleegkundigen zelf hun vak uitdragen en meepraten, zijn de afdeling V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid en ZonMw in 2013 de ambassadeurstrajecten gestart. Gia Wallinga, voorzitter V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid: “Vijf jaar geleden had iedereen het over thuiszorg en stond daarbij een plaatje van een stofzuigende vrouw. Nu heeft iedereen het over wijkverpleging. Jullie ambassadeurs hebben hier een belangrijke rol in en maken de wijkverpleegkundigen zichtbaar.”

Effectmeting

Nienke Bleijenberg, lector proactieve ouderenzorg bij Hogeschool Utrecht en onderzoeker bij UMCU, kondigde bij de uitreiking aan dat ze, in opdracht van ZonMw, de effecten van de ambassadeurstrajecten gaat evalueren. Ze gaat onderzoeken wat het ambassadeurstraject het vak precies oplevert.
Hannie Bonink, directeur programma’s van ZonMw, en Kim Putters, spraken de ambassadeurs toe over de veranderingen in de wijkverpleging. In 2016 ontvingen meer dan 500.000 mensen wijkverpleging van, onder meer, de 8.800 wijkverpleegkundigen die in Nederland werken. Aangezien de zorg steeds complexer wordt en de zorgvraag toeneemt, zijn er veel meer wijkverpleegkundigen nodig met de juiste kennis.

Opkomen voor je vak

Het traject bestaat uit trainingen, intervisie en coaching en duurt een jaar. Tijdens het leerjaar zijn de nieuwe ambassadeurs in gesprek gegaan met staatssecretaris Martin van Rijn over het persoonsgebonden budget en met Tweede Kamerlid Agnes Wolberts (PvdA) over de ontwikkelingen in de wijkverpleging. Ook binnen hun organisaties praten ze mee over de positionering en financiering van de wijkverpleging.
Ambassadeurs Pauline Arts en Jonas Litjens bloggen over hun werk voor www.venvn.nl.

Gezien het grote succes van de ambassadeurstrajecten is in mei 2017 het eerste ambassadeurstraject voor verzorgenden in de wijk gestart en dit najaar start een nieuwe groep wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie.

Lees meer

- ambassadeurstrajecten voor de wijkverpleegkundige
- thema wijkverpleging
- vakgroep wijkverpleegkundigen van de afdeling V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid

Vind meer artikelen in vergelijkbare categorieen Nieuws Wijkverpleegkundigen, Nieuws casemanagers dementie

Gepubliceerd:28-06-2017
Aantal keer bekeken:201

Reactie(s)
Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: