Artikelen

3e ambassadeurstraject voor de wijkverpleegkundige

Er komt een derde ambassadeurstraject voor de wijkverpleegkundige. Dat is dinsdag 21 april bekend gemaakt tijdens een feestelijke ambassadeursbijeenkomst bij ZonMw in Den Haag. Daar ontvingen vijftien wijkverpleegkundigen van de tweede groep ambassadeurs uit handen van SER-voorzitter Mariëtte Hamer een certificaat.   

Het traject wordt georganiseerd door de afdeling V&VN Verpleegkundigen Maatschappij en Gezondheid. 

Wijkverpleegkundige Arie Barendrecht (24) was een van de sprekers tijdens de bijeenkomst. Hij sprak over de wijkverpleegkundige van nu en morgen. Arie Barendrecht: "Het is cruciaal dat we maatwerk bieden. De verbinding tussen verpleging en het sociaal domein is één van de hoekstenen waarmee de opdracht van zelfredzaamheid ingevuld wordt. Zonder het leggen van die verbindingen kom je niet ver meer." Daarmee onderstreept Barendrecht de recente uitkomsten van de V&VN enquête Wijkverpleegkundigen waaruit blijkt dat wijkverpleegkundigen integrale zorg willen leveren. Het gaat om indiceren, organiseren èn het verlenen van zorg. Ook Staatssecretaris Van Rijn (VWS) toonde zich vorige week in de Tweede Kamer een tegenstander van het opsplitsen van de taken van wijkverpleegkundigen.

Feestelijke bijeenkomst
De feestelijke bijeenkomst vond plaats bij ZonMw. Naast drie presentaties over achtereenvolgens de wijkverpleegkundige nu en straks; leiderschap, lobbyen en netwerken; en opbrengsten ambassadeurstraject wijkverpleegkundigen, was er een paneldiscussie onder de noemer 'pak nu de kans wijkverpleegkundigen'.  Daarin gingen zorgverzekeraar, wethouder, thuiszorg en wijkverpleegkundigen met elkaar in debat. 
Mariëtte Hamer (thans voorzitter SER) reikte de certificaten uit. Hamer diende in 2008 in de Tweede Kamer de motie in  die het startpunt was van het ZonMw-programma Zichtbare schakel. 

Ambassadeurstraject
Om wijkverpleegkundigen een goede gesprekspartner op zowel lokaal, regionaal als landelijk gebied te laten zijn hebben V&VN en ZonMw in 2013 een scholingstraject gestart. Daarin ontwikkelen wijkverpleegkundigen in acht maanden tijd persoonlijke én leiderschapskwaliteiten om zodoende hun vak op inhoudelijke wijze onder de aandacht te brengen. De ambassadeurs  behartigen belangen, lobbyen en onderhandelen in het belang van de beroepsgroep. Zij zijn met partijen in het veld in gesprek over positionering en financiering van de wijkverpleegkundigen. De ambassadeurs zijn actief met presentaties, debatten, scholingen en politieke bijeenkomsten door V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid en hun eigen organisaties. Intussen zijn de in totaal dertig ambassadeurs vaak in de media te vinden, bijvoorbeeld onlangs bij het tv-programma Pauw.

De nieuwe gecertificeerden:
Irma Kooiman (Zorggroep Almere)
Rilana di Bartolomeo (Meander Groep Zuid-Limburg)
Arie Barendrecht (Amstelland Thuiszorg)
Anne-Marie Valkema (Cordaan)
Caroline Smeets (Careyn)
Judith Lubbersen (Activite)
Irene van der Heijden (Laurens)
Carolien Knegt (Icare)
Tanja de Vos (ZZG Zorggroep)
Jolanda Roelofsen (Omring)
Angelique Willems (Thebe)
Judith Oosterbos (Tante Louise Vivensis)
Pierette Schoon (Surplus Zorg)
Juliane Steffen (ZZG Zorggroep)
Kyra Noorman (Beweging 3.0)

Wil je meedoen met het derde traject?  Informeer naar selectieprocedure en voorwaarden bij V&VN adviseur Mariska de Bont e-mail: a.wijkverpleging@venvn.nl
Achtergrond informatie is hier te lezen 
Vind meer artikelen in vergelijkbare categorieen Nieuws Wijkverpleegkundigen

Gepubliceerd:21-04-2015
Aantal keer bekeken:1774

Reactie(s)
Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: