Ruim een jaar indiceren door de wijkverpleegkundigen: hoe laat je het ‘oude denken’ los?
Niet het CIZ, maar de wijkverpleegkundige beoordeelt sinds 1 januari 2015 samen met de cliënt welke verpleegkundige zorg nodig is om langer thuis te kunnen wonen. Wat zijn, ruim een jaar later, ervaringen en opvallende successen? Waar belemmeren oude systemen, structuren of gewoontes wijkverpleegkundigen in hun nieuwe rol? En welke oplossingen zoeken zij hiervoor in de praktijk?
Derde ronde voor het Ambassadeurstraject voor de wijkverpleegkundige
Je vak uitdragen en de beroepsgroep vertegenwoordigen op allerlei niveaus: het vraagt heel wat vaardigheden. Gelukkig kun je dat leren via het ‘Ambassadeurstraject’, een training van een jaar om je leiderschapsrol te ontwikkelen. Inmiddels is de derde groep wijkverpleegkundigen gestart. Ditmaal voor het eerst ook met twee casemanagers dementie.
Wijs op reis: hoe bereiken we de vakantievierende migrant?
Tijdens de zomervakantie vertrekken mensen weer massaal naar (sub)tropische bestemmingen, waar ze het risico lopen op infectieziekten als Hepatitis A, gele koorts, buiktyfus of malaria. Helaas laat niet iedereen zich voorlichten, adviseren en vaccineren. Dat geldt vooral voor de zogenoemde VFR-reizigers (Visiting Friends and Relatives); migranten die op reis gaan naar familie en vrienden in het buitenland, meestal naar het land van herkomst. Hierover luiden reizigersverpleegkundigen de noodklok. Campagnes om deze doelgroep te bereiken, zijn inmiddels in volle gang. Ook jeugdverpleegkundigen spelen hierin een belangrijke rol.
Aan tafel met… Hoofd onderzoek Wiesje van der Flier bij Vumc Alzheimercentrum:
‘Hier en wereldwijd worden dagelijks ontdekkingen gedaan over de ziekte Alzheimer’
In deze rubriek komen professionals aan het woord die inspireren. Niet alleen hun functie, maar ook lef, enthousiasme en visie zijn aanleiding voor een interview. Deze keer een gesprek met Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek bij het Vumc Alzheimercentrum. Met passie gaat zij in op het onderzoek naar de oorsprong en genezing van alzheimer. ‘Patiëntenzorg en wetenschap moeten hand in hand gaan om verder te komen.’
Persoonsgebonden budget: antwoorden op veel gestelde vragen
Verpleegkundigen zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk om de zorgvraag van cliënten in de eigen omgeving in kaart te brengen en de zorgvorm te organiseren. Dat betekent: helder beschrijven en onderbouwen hoe het proces van vraagverheldering en zorgtoewijzing verloopt, en vervolgens hoe de zorg tussentijds wordt geëvalueerd en bijgesteld. Een belangrijk aspect bij een PGB is dat de regie en verantwoordelijkheid niet bij de verpleegkundige ligt, maar bij de cliënt. De laatste tijd komen hier veel vragen over binnen bij V&VN Maatschappij & Gezondheid. Hoog tijd om duidelijkheid te scheppen in deze materie. Hieronder worden de 8 belangrijkste vragen die binnenkwamen beantwoord.
V&VN Maatschappij & Gezondheid: verbindende koers in acht pijlers
Binnen V&VN hebben we in 2015 als verpleegkundige beroepsgroepen buiten de muren van de instellingen onze krachten gebundeld tot de afdeling Maatschappij & Gezondheid (M&G). Onze afdeling bestaat uit jeugdverpleegkundigen, verpleegkundigen openbare gezondheidszorg, wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie. Maar waar staan wij precies voor en wat is de essentie van ons werk? Om dat te verduidelijken beschreven we de essentie van onze beroepsuitoefening in acht pijlers.