Presentaties workshopronde 2

Programma workshopronde 1 | workshopronde 2 | workshopronde 3

16.  Preventie: Hoe werkt de nieuwe kinderveiligheidsvoorlichting?Ine Buuron Maak kennis met de nieuwe kinderveiligheidsvoorlichting. Hoe werkt het precies? Hoe sluit ie aan bij de belevingswereld van ouders? En wie doet Wat in de keten (verloskundige, kraamzorg en jeugdverpleegkundige)?
Presentatie


18. Gezond eten, gewoon doen!
Nienke Wierdsma
De JGZ richtlijn Voeding & eetgedrag van het NCJ is beschikbaar. In deze workshop staat inspiratie en praktische toepasbaarheid van de richtlijn centraal.  Gezond leren eten is een proces wat altijd in deelstappen plaatsvindt. Aansluiten bij je doelgroep met oog voor goed-beter-best maakt je advisering sterker.
Presentatie


21. “Wat is epigenetica? De rol van voeding in de eerste 1000 dagen 
– Wilma Steenenga
Hoe kan het dat voeding van het jonge kind invloed heeft op de latere gezondheid?
Dit zijn de epigenetische effecten van voeding. Voeding kan zo van invloed zijn op de manier waarop genen tot expressie komen. Als gevolg hiervan verandert de eiwitsynthese in de cel en dat is weer van invloed op het functioneren van het lichaam. 
Als een moeder niet optimaal eet, kan het kind voorgeprogrammeerd worden voor verhoogde kans op ziekte op latere leeftijd.”
Presentatie


22. Armoede  – Wilma Kuiper 
In je dagelijkse praktijk zul je mensen tegenkomen waar geldgebrek en armoede bepalend is voor hun leven en gezondheid. In deze workshop gaan we in op de invloed van armoede op mensen en hun (gezondheids)gedrag, hoe je signalen herkent en bespreekbaar maakt. En wat je daarmee kan voor de betrokkene en in je eigen organisatie/gemeente.

24.  Hoe herken je kinderen met een Licht Verstandelijke Handicap (LVB)?
Mee-Nederland
Hoe kan je als jeugdverpleegkundige kinderen met een licht verstandelijke beperking herkennen?
Welke houding is er voor nodig om optimaal contact te maken met de jongeren die voor je staan? Hoe laat je de adolescent focussen in een veranderde maatschappij met zo’n grote informatiestroom? Hoe kan de adolescent breed benaderd worden? 
Presentatie


25.  Pubers
– Henno Oldenbeuving
Tijdens deze workshopstond de adolescent in de schijnwerpers. Deze complexe doelgroep is bekend vanuit uiteenlopende perspectieven.
Wat zijn de do’s en don’ts? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen jongeren van vroeger en nu? 

26.  Mediawijsheid – Justine Pardoen?
Mediaopvoeding begint al heel vroeg: ook de jongste kinderen (0-6 jaar) komen al in aanraking met beeldschermmedia. De meeste ouders met heel jonge kinderen hebben vaak al één of meer tablets of smartphones in huis. Deze apparaten hebben een grote aantrekkingskracht op baby’s, dreumesen en peuters. Dit vanwege de eenvoudige bediening (met tikken en vegen) en de talloze leuke apps die al beschikbaar zijn.
Bovendien zijn ouders positief over deze media: ze vinden het goed voor de ontwikkeling van hun kind en voor later op school. 
Vaders vinden het leren omgaan met digitale media belangrijker dan moeders. 
Maar het zijn toch meestal de moeders die samen met hun jonge kinderen de digitale media verkennen. Meer informatie over dit thema is hier te vinden in de brochure van de NCJ.
Er is ook een brochure t.b.v. jongeren op de basisschool.


27. SLAM sessies
Laat zien wat je kan!
Voorbeelden van jeugdverpleegkundigen die nieuwe dingen zijn gaan doen, of bestaande
 dingen anders zijn gaan doen;  "Bijzonder gewoon, gewoon bijzonder". 
1. Ingrid Diepstraten.


29. Versterking Jeugdgezondheidszorg op en met scholen - Monique Römkens
Samenwerking tussen JGZ en onderwijs lijkt gewoon, maar dat is nog lang niet altijd vanzelfsprekend. 
In de workshop is via het project ‘Vroegsignalering depressie bij scholieren door JGZ’, aandacht besteed aan hoe de samenwerking met scholen gestalte kan krijgen. 
Wat betekent dit voor JGZ en specifiek voor de jeugdverpleegkundige?  
En last but not least wat betekent samenwerking voor het versterken van de eigen kracht van jongeren. Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier de abstract van het project. 


30.  ReizigersadviseringRian Wijnhorst 
Groeten uit Playa Del Risico……….!Het aantal personen dat jaarlijks voor vakantie of werk over de hele wereld reist, is de afgelopen decennia sterk toegenomen.
Ook het aantal Nederlandse reizigers met een buitenlandse (vakantie) bestemming is fors gestegen. 
Jong of oud; het maakt niet uit! De wereld ligt aan onze voeten!  
Deelnemers hebben geleerd te adviseren over welke preventieve maatregelen mensen kunnen nemen. Ook het combineren van reisvaccinaties met RVP-vaccinaties kan soms heel handig zijn. 


31.  De verbinding tussen de JGZ en het gemeentelijke jeugdbeleid in het sociale domeinJolanda de Witte
Achtergrondinformatie bij dit thema is te vinden in de handreiking samenwerking binnen jeugdwijkteams
Presentatie