Artikelen

Tweede Kamer: thuis sterven moet voor iedereen mogelijk zijn

Patiënten die dat willen, moeten thuis kunnen sterven. De Tweede Kamer laat er woensdag 28 september geen misverstand over bestaan tijdens het debat over palliatieve zorg in de wijkverpleging.

Het debat volgt op een enquête van RTL nieuws over terminale patiënten die niet altijd thuis kunnen overlijden. Eerder stuurde V&VN een brandbrief naar de Tweede Kamer over de oplopende personeelstekorten in de wijkverpleging. Demissionair staatssecretaris van Rijn “betreurt de uitkomst van het RTL-onderzoek.”

Van Rijn: behoud huidige personeel van groot belang

In het debat worden het personeelstekort in de zorg en het contracteren van de zorg, de zogenaamde budgetplafonds, als belangrijkste oorzaken genoemd. Verschillende Kamerleden vragen nu naar oplossingen op de korte termijn. Staatssecretaris van Rijn wil het imago van de zorg verbeteren om zo ook meer nieuwe mensen aan te trekken. Hij benadrukt daarbij dat vooral behoud van het huidige personeel in de zorg van groot belang is. Andere oplossingen zijn: meer stageplaatsen creëren en inzetten op het gebruik van technologie. Ook ziet hij een grote rol voor werkgevers weggelegd om de zorg aantrekkelijker te maken.

Aandacht voor ZZP-ers in de zorg

De partijen D66 en 50+ hebben daarnaast extra aandacht gevraagd voor de positie van zelfstandigen in de zorg (ZZP). Zij lijken nu soms geweerd te worden door zorgverzekeraars, terwijl zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren in de palliatieve zorg. Van Rijn heeft toegezegd om de rol van ZZP’ers expliciet mee te nemen in de monitor van de Nederlandse Zorgautoriteit. Deze komt in het voorjaar van 2018 uit.

V&VN: snel maatregelen treffen

De personeelstekorten nemen snel toe. Het is van groot belang dat er concrete maatregelen worden getroffen die ook al op korte termijn effect hebben. Op basis van de uitkomsten van een omvangrijke ledenraadpleging die nu wordt afgerond, komt V&VN binnenkort met voorstellen om de personeelstekorten terug te dringen.

Lees ook het bericht van V&VN over het actieplan van Hugo Borst en Carin Gaemers.

Vind meer artikelen in vergelijkbare categorieen Nieuws Wijkverpleegkundigen, Nieuws casemanagers dementie

Gepubliceerd:29-09-2017
Aantal keer bekeken:65

Reactie(s)
Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: