Artikelen

De wijk is hot!

Eindelijk, er wordt meer gesproken over de wijkverpleging! Begin februari besteedde de media er ruim aandacht aan. Dat is hoog tijd, want we hebben veel goede wijkverpleegkundigen nodig. De zorg wordt steeds meer verplaatst van ziekenhuis en verpleegtehuis naar thuis. We hebben meer wijkverpleegkundigen nodig om deze complexiteit in de wijk op te vangen. Zeker in de toekomst.
Driekwart van afgestudeerde hbo’v-ers kiezen echter nog steeds voor het ziekenhuis. Dit kan anders. Een mooie taak voor wijkverpleegkundigen om ons veelzijdige vak zichtbaar te maken. En bewustzijn te kweken bij nieuwe aanstormende talenten.

Ambassadeur wijkverpleging

Momenteel ben ik in opleiding tot ambassadeur voor de wijkverpleegkundigen bij V&VN. Deze opleiding is in het leven geroepen omdat er vertegenwoordigers nodig zijn die het vak onder de aanbracht brengen. Ik zet me in om ons vak te promoten onder studenten op hogescholen. Ik geloof sterk in de toekomst van de wijk. Daar hebben we de nieuwe generatie hard bij nodig.

Motiveren van nieuwe generatie

Vanuit Cordaan zit ik in een leernetwerk met Hogeschool Inholland. Dit is opgezet om verbinding te leggen tussen onderwijs en praktijk. Hierdoor is de wijk meer verwerkt in het curriculum. Zo is er zelfs een minor Multidisciplinaire samenwerking in de wijk opgezet.

Ook geef ik geregeld gastcolleges op hogescholen en ben betrokken bij open dagen. Ik probeer mijn enthousiasme voor ons vak over te brengen op de jonge studenten. Het is merkbaar aan de reacties dat studenten gemotiveerd raken en het imago van de thuiszorg verbetert.
Momenteel begeleid ik een eerstejaars stagiaire die eerder dit jaar aanwezig was bij een presentatie van mij. Zij vertelde dat sinds die dag er in haar jaar een stuk positiever wordt gesproken over de wijk en dat ze uitkeek naar haar stage.

Fantastisch vak!

Ik hoop meer jonge en innovatieve verpleegkundigen in de thuiszorg te krijgen. Zodat de kwalitatieve zorg die we leveren bij mensen thuis geborgd is. Daar hebben we elkaar voor nodig. Want niemand kan beter laten zien hoe leuk het vak is dan de wijkverpleegkundige zelf.

Ben jij wijkverpleegkundige en wil je van je laten horen? Mail dan naar communicatie@venvn.nl

______________________________________________

Jonas Litjens, 31, werkt als wijkverpleegkundige bij Cordaan. Daarnaast volgt hij het leertraject 'Ambassadeurs voor de wijkverpleegkundige' van de vakgroep Wijkverpleegkundigen van V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid.

Vind meer artikelen in vergelijkbare categorieen Nieuws Wijkverpleegkundigen

Gepubliceerd:07-04-2017
Aantal keer bekeken:1517

Reactie(s)
Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: